فعالیت شما در بنیاد از کجا آغاز شد؟
من سال 1376 وارد بنیاد شدم و یک سال در شهرستان کار کردم و سال 77 فعالیتم را در اداره کل اشتغال ابتدا بهعنوان کارشناس شروع کردم. بعد از 3 سال بهعنوان رییس اداره طرحهای اشتغالزایی ادامه فعالیت دادم و حدود چهار سال در این پست مشغول بودم. سپس به اداره کل مددکاری منتقل شده و در ابتدای ورود بهعنوان رییس مددکاری اجتماعی انجاموظیفه کردم و بعد از 3 سال بهعنوان رییس امور ویژه به مدت 2 سال به جامعه ایثارگری خدمت کردم. سال 91 به عنوان مشاور معاونت تعاون در امور فرزندان شاهد و در فاصله کوتاهی توسط رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران وقت به سمت مدیر کلی تسهیلات و امور رفاهی بنیاد منصوب شدم. تقریباً از دی ماه سال 91 فعالیتم را در این بخش ادامه دادم تاکنون که در خدمت شما هستم. پس از مدت کوتاهی نیز به عضویت هیئتمدیره صندوق شاهد و پس از یک سال بهعنوان رییس هیئتمدیره صندوق شاهد انجام وظیفه میکنم.
از نظر شما نقطه اوج فعالیتهای بنیاد شهید و امور ایثارگران کجاست. به تعبیری دقیقتر یکی از برگهای برنده بنیاد طی سه دهه گذشته چیست که بر آن اساس بتوان بنیاد را از سایر دستگاهها و نهادها متمایز کرد؟
بنیاد شهید و امور ایثارگران خوشبختانه در بحث رسیدگی به امور تحصیلی ایثارگران بهویژه فرزندان شهدا موفق ظاهر شده است. فرزندان شهدا طی سالیان گذشته به لحاظ علمی درجه بالایی را در جامعه داشته و دارند. همین نکته باعث میشود که ایشان جایگاهها و پستهای سازمانی خوبی را در جامعه کسب کرده و نقش ایفا کنند که خود این مسئله باعث میشود بسیاری از آنها در بحث اشتغال مشکلات کمتری داشته باشند. البته امکان دارد بنیاد در برخی از موارد حوزه تحصیل فرزندان شاهد ضعف داشته باشد یا توجه کافی نشده یا بودجه لازم وجود نداشته است ولی در مجموع بنیاد تلاشهای خوبی در این زمینه از خود نشان داده است.
فکر میکنید بنیاد شهید و امور ایثارگران در حوزه تسهیلات رفاهی ایثارگران چقدر موفق بوده است؟
برای پاسخ به این سؤال باید ابتدا یادآور شویم که ایثارگران حق زیادی بر گردن جامعه دارند و ما هیچ وقت نتوانستیم ذرهای از حق واقعی ایثارگران را ادا کنیم. چون وقتی ایثارگر جان و مال خودش را برای کشور و نظام اسلامی هدیه کرد، نظام وظیفه دارد که تمام امور رفاهی، معیشتی، فرهنگی و اجتماعی این افراد را جبران کند. به هر حال و با توجه به کمبود اعتبارات و مشکلاتی که کشور در این زمینه داشته، بنیاد به اندازهای که شایسته این عزیزان است نتوانسته به رسالت خود عمل کند. وظیفه بنیاد در ابتدا رسیدگی به همه امور ایثارگران بود و قرار بر این بوده که بنیاد نقش پدر را در خانواده بازی کند ولی به لحاظ محدودیتهای امکانات و اعتبارات در برخی حوزهها موفق نبوده ولی نمیتوان گفت که کاری انجام نشده است چراکه در بسیاری از موارد این حوزه موفق عمل کرده است.
وظیفه اداره تسهیلات بنیاد شهید و امور ایثارگران شامل چه مواردی میشود؟
اداره تسهیلات رفاهی به طور مشخص 21 فعالیت را عهدهدار است. البته خیلی از فعالیتها در این مجموعه وجود دارد که بهصورت عمومی انجام میشود که امکان دارد با سایر بخشها نیز مشترک باشد. اگر بخواهیم این فعالیتهای مشخص و خاص اداره تسهیلات رفاهی را به ترتیب اهمیت رصد کنیم اولین آن بحث بیمههای اجتماعی خانواده شهدا و ایثارگران خواهد بود. ما در این بحث تمام خانواده شهدا و جانباز و ایثارگری که در دستگاههای دیگر شاغل نیستند را تحت پوشش بیمه عمر و حادثه قرار دادیم. بنا بر دستورالعملی که دولت در همین خصوص ابلاغ کرده است، چنانچه خدایی ناکرده همسر شهیدی به رحمت خدا برود حدود هفت میلیون تومان به عنوان غرامت توسط شرکتهای بیمه - طبق قراردادهایی که بنیاد همه ساله با شرکتهای بیمهای منعقد میکند و از طریق مناقصهای صورت میگیرد- پرداخت میکنند. همچنین طبق همین ماده مذکور 10 میلیون تومان برای درگذشت جانبازان بالای 25 درصد و فرزندان شاهد و 5 میلیون تومان برای والدین شاهد و فوت جانبازان کمتر از 25 درصد و آزادگان و همسران جانبازان و آزادگان تحت عنوان غرامت از شرکتهای بیمه دریافت میکنند. علاوه بر این ما همه ایثارگران را تحت پوشش بیمه حوادث قرار دادهایم و هر ایثارگری یک منزل مسکونی تحت پوشش این بیمه دارد که شرکتهای بیمه تا سقف 35 میلیون تومان موظف به پرداخت خسارت هستند.
- آخرین وضعیت و شرایط واگذاری خودرو به ایثارگران چگونه است؟ ممکن است توضیح مختصری در این خصوص بفرمایید.
مجلس شورای اسلامی سال 76 قانونی را تصویب کرد و سال 78 اصلاحیهای به آن قانون اضافه شد که طبق آن بنیاد مکلف شد تا برای جانبازان بالای 50 درصد یک خودرو تهیه کند که در ابتدا و برابر قانون این خودرو در آن وقت «پیکان» بود. بعدتر خودروی جایگزین «روآ» شد و در حال حاضر با توجه به توقف تولید «پیکان» و «روآ»، خودروی «پژو 405» جایگزین شد. طبق قانون بنیاد موظف است که 40 درصد از هزینه خرید خودرو را بهصورت بلاعوض در اختیار جانبازان واجد شرایط قرار دهد و 60 درصد هزینه را به صورت وام با سودی که تماماً بر عهده بنیاد است در اختیار جانباز قرار میدهد. خوشبختانه در این خصوص به همه جانبازانی که تا سال 92 دارای جانبازی بالای 50 درصد هستند خودرو واگذار شده است. البته تعداد محدودی به لحاظ محدودیت اعتبارات فعلاً در صف انتظار هستند که امیدواریم به محض تأمین بودجه بتوانیم تا اواسط سال آینده به همه جانبازان عزیز یک خودرو واگذار کنیم.
از دیگر برنامههای شما در این اداره کل مسئله تسهیلات گمرکی است. آخرین وضعیت معافیت سود بازرگانی و معافیت گمرکی جانبازان اکنون چگونه است؟
خوشبختانه همه فعالیت ما در این حوزه انجام شده است و همه جانبازان ما به وزارت صنعت، معدن و تجارت و گمرک جمهوری اسلامی معرفی شدند. خودروها را وارد کردند یا احیاناً طبق قراردادهایی که با 3 شرکت خودروسازی ایرانخودرو، پارسخودرو و بهمن نوشته شده است، ایشان توانستند با اهدای سود بازاریابی خودشان به شرکتهای سازنده خودرو در ازای واردات قطعه، خودروهای داخلی دریافت کنند که طی مدت زمانی حدود 6 هزار نفر توانستند از محصولات شرکت ایرانخودرو، مزدا 3 از شرکت بهمن و خودروی مگان از پارسخودرو دریافت کنند. بنابراین ما در این زمینه هیچ مشکلی نداریم و اگر عزیزانی هم به لحاظ جراحت ناشی از جانبازیشان به جانبازی 70 درصد تغییر میکنند بلافاصله به گمرک جمهوری اسلامی و وزارت صنعت معرفی میشوند.
آیا بحث ارائه آرم طرح ترافیک به جانبازان نسبت به ادوار گذشته تغییراتی داشته است؟
در این خصوص در کلانشهرها همواره مسئله ترافیک یک معضل بزرگی است که خوشبختانه با همکاری سازمان ترافیک این مسئله را حل کردهایم. ما در حوزه تهران قریب به 10 هزار آرم طرح ترافیک را بین ایثارگران واجد شرایط توزیع میکنیم. علاوه بر این روال هرساله، ما در سال جاری و از سال آینده با سازمان ترافیک توافق کردیم که 2 هزار آرم طرح ترافیک روزانه را در اختیار جانبازان و ایثارگران با 80 درصد تخفیف قرار بدهیم. جانبازان عزیز میتوانند با مراجعه به تارنمای شهرداری تهران از این مزیتها چه آرم طرح ترافیک سالانه و چه آرم طرح ترافیک روزانه بهرهمند شوند. از ویژگیها آرم طرح ترافیک روزانه برای جانبازان نیز این است که در شرایط اضطراری قابل خریداری برای افراد عام جامعه وجود ندارد ولی طی رایزنیهایی که با سازمان ترافیک داشتیم به این توافق رسیدیم که سهمیه جانبازان حتی در شرایط اضطرار واگذار شود.
در کنار آرم طرح ترافیک یکی از مسائلی که همیشه مطرح میشود، موضوع پلاک ویژه خودروی جانبازان است. در این خصوص چه برنامههایی در آینده دارید؟
در این رابطه با جانبازان بالای 50 درصد را به پلیس راهور معرفی کردیم. عزیزان بدون مراجعه به بنیاد از طریق سامانه شمارهگذاری با ارائه کد ملی در صورت تمایل این امکان را دارند که برای دریافت پلاک ویژه جانبازی اقدام کنند.
در خصوص طرح بنیاد برای نیمبها و یا معافیت هزینه بلیت وسایل حملونقل مسافرتی مانند هواپیما، کشتی، قطار و اتوبوس گفته میشود که با ورود شرکتهای خصوصی تا حدودی دستخوش تغییرات شده است. در این خصوص بفرمایید که این تغییرات از چه قرار است؟
در رابطه با این موضوع، قانون جامع خدماترسانی به ایثارگران صراحت داشته و تکالیفی را بر سایر دستگاه در نظر گرفته و به بنیاد شهید و امور ایثارگران اعلام کرده است. این قانون برای شرکتهای کشتیرانی، حمل و نقل ریلی و هواپیمایی تکالیفی را در نظر گرفته است که طبق آن همسران شاهد، فرزندان شاهد و والدین شاهد و جانبازان بالای 25 درصد و فرزندان جانبازان بالای 70 درصد میتوانند در صورت مسافرت داخلی به هر یک از نقاط کشور بدون محدودیت از 50 درصد تخفیف برخوردار شوند که در قانون به صراحت این نکته قید شده و همه شرکتها مکلف هستند که از 50 درصد هزینه بلیت عزیزان مشمول این ماده را معاف کنند. فقط در خصوص بخش پروازهای خارجی در قانون قید شده است که ایثارگران یک بار میتوانند پرواز خارجی را داشته باشند و 50 درصد از هزینه را بنیاد برای آنان پرداخت کند. البته در خصوص معافیتها هنوز شرکتهای خصوصی زیر بار این موضوع نرفتند. همچنان رایزنیهایی در حال انجام است تا بتوانیم قانون را اعمال کنیم و امیدواریم شرکتهای خصوصی و دولتی همه جانبازان و ایثارگران را از این تسهیلات قانونی بهرهمند کنند.
آخرین وضعیت و شرایط مسئله معافیت سربازی فرزندان شاهد و ایثارگر چگونه است و آیا درصدد اعمال تغییراتی در این خصوص هستید؟
همانطور که اطلاع دارید تمامی فرزندان شهدا از انجام خدمت سربازی معاف میشوند. در خصوص جانبازان نیز در ازای هر 25 درصد جانبازی یکی از فرزندان معاف میشود. اگر جانباز بتواند در این خصوص 30 امتیاز کسب کند بهطوریکه هر درصد جانبازی و هر ماه حضور در جبهه یک امتیاز محاسبه میشود در نهایت فرزند دوم نیز معاف میشود.
آخرین وضعیت ارائه تسهیلات ایثارگران چگونه است؟
طی توافقی که امسال با بانک دی داشتیم، ایثارگران را برای اخذ وامها معرفی میکنیم. در این رابطه با بانک دی تا سقف 100 میلیارد تومان توافق کردیم تا با معرفینامه بنیاد، بانکهای عامل وامها را در اختیار ایثارگران بدون ضبط سپرده قرار بدهند و در حال حاضر میزان سود این وامها حدود 18 درصد است. علاوه بر این ما حدود 10 میلیارد تومان با بانک دی توافق داشتیم که ایثارگران برای دریافت وامهای قرضالحسنه از طریق شعب استانها به شعب عامل بانک دی معرفی کنند.
در رابطه با وامها، وام ازدواج نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است. بنیاد شهید و امور ایثارگران برای حمایت از زوجهای جوان و ارائه تسهیلاتی مانند وام ازدواج، چه راهکاری را مورد توجه خود قرار داده است؟
جدای از بحث وام ازدواج که به صورت عام نیز در جامعه جریان دارد. موضوعی تحت عنوان هدیه ازدواج را مدنظر قرار دادهایم و تا دی ماه سال 93 را توانستیم از طریق اعتبارات تأمین شده هدیه ازدواج خانوادههای شاهد را پرداخت کنیم. البته قانون یک تکلیفی را برای سایر دستگاهها در نظر گرفته که امیدواریم دستگاهها نیز در این خصوص وارد عمل شوند.
این هدیه ازدواج چقدر است؟
تقریباً حدود دو برابر آن چیزی است که دستگاههای دولتی برای کارمندان پرداخت میکند. اگر اشتباه نکنم چنانچه هدیه ازدواج کارمندان دولت حدود 900 هزار تومان باشد این هدیه برای عزیزان ایثارگر و جانباز قریب به یک میلیون و هشتصد هزار تومان است.
چه راهکارهای ویژهای را در خصوص وام ازدواج مدنظر قرار دادید؟
در این رابطه طبق مصوبه مجلس که وام ازدواج 10 میلیون تومان اعلام شد این وام برای ایثارگران 20 میلیون تومان در نظر گرفته شده است و در شرایط کنونی با توجه به هماهنگی که با بانک مرکزی صورت گرفته است، فهرست عزیزانی که مشمول این وامهای 20 میلیون تومانی هستند را به سامانه بانک مرکزی ارائه کردهایم. افراد به محض مراجعه به سامانه دریافت وام ازدواج و با ارائه کدملی بهصورت هوشمند شناسایی شده و در مواردی به صورت برخط امکان استعلام از درگاه بنیاد وجود دارد. در کل معرفینامه را برای دریافت وام ازدواج ایثارگران با این روند الکترونیکی حذف شده است و معرفینامه دیگر اعتباری ندارد و از طریق تأییدیه سایت عزیزان میتوانند وام ازدواج دو برابری را دریافت کنند.
با توجه به حجم بالای خدماتی که در اداره تسهیلات به ایثارگران ارائه میشود، چه سیستم اطلاعرسانی را دنبال میکنید تا جانبازان و ایثارگران بتوانند در جریان این خدمات قرار گرفته و به حقوق و مزایای ویژه خود اشراف اطلاعاتی پیدا کنند؟
جامعه هدف از ابتدای تأسیس بنیاد برای پیگیری مطالبات خودشان به دفاتر بنیاد در شهرستانها و مناطق مراجعه میکردند. غالب جامعه هدف نیز با این فعالیتها از زمان گذشته تا به امروز آشنایی دارند. اما در شرایطی که ایثارگری از موضوعی اطلاعی نداشته باشد معمولاً از طریق دیدارهایی که با خانواده شهدا و ایثارگران انجام میشود، چنین موضوعاتی منتقل میشود. در همین رابطه نیز طرحهایی تحت عنوان سپاس و همینطور معتمدین معین در نظر گرفته شده و معمولاً ارتباطاتی بین دستگاهها و بنیاد وجود دارد و خود ایثارگران که معتمدین معین هستند در قالب شبکههای اجتماعی این مسائل را با یکدیگر مطرح میکنند. ضمن آنکه چنین موضوعاتی بهصورت ویژه از طریق کارکنان بنیاد و یا همینطور سایت بنیاد اطلاعرسانی میشود. البته در مقاطعی ممکن است که مسائلی را بهصورت ویژه اطلاعرسانی کنیم.
آیا برای ارائه خدمات الکترونیک به ایثارگران بدون مراجعه به بنیاد، برنامه و اقدامی مدنظر قرار گرفته است؟
باید به سمتی برویم که تمامی خدماتمان را به صورت سیستم الکترونیکی به ایثارگران ارائه بدهیم. شرایط به شکلی است که میشود تمام فعالیتها را سریعتر و دقیقتر بهصورت الکترونیکی ارائه داد و ما برنامههایی را در این خصوص داریم. در حال حاضر ایثارگران مراحل دریافت وام ازدواج را بهصورت اینترنتی طی کرده و حتی معرفینامه مکتوب بنیاد را فاقد اعتبار دانستیم و عزیزان میتوانند صرفاً از طریق مراجعه به سامانه بانک مرکزی برای دریافت وام ازدواج اقدام کنند. این همان ارتباطی است که بین سامانه بنیاد و بانک مرکزی ایجاد کردهایم. در سایر موارد نیز در تلاش هستیم که چنین روندی را فراهم کنیم. انشاءالله با ارائه کارتهای شناسایی هوشمند به ایثارگران رفتهرفته زمینه برای الکترونیکی شدن این خدمات فراهم شود.
کارتهای شناسایی هوشمند ایثارگری تا چه زمان آماده خواهد شد؟
پیشبینی ما این است که تا پایان سال جاری این کارتها آماده شوند.
در خصوص اقتصاد مقاومتی چه برنامه و راهکاری را مدنظر قرار دادهاید؟
طبق ماده 47 قانون، بنیاد مکلف است که صندوقی تحت عنوان صندوق ذخیره ایثارگران تشکیل دهد و دولت باید سالیانه کمکهایی به این صندوق بدهد که ما اساسنامه این صندوق را تهیه کرده و به تأیید معاونت حقوقی رساندیم و برای دولت ارسال کردیم و منتظر هستیم با تأسیس این صندوق در خصوص تقویت بینه ایثارگران و اقتصاد مقاومتی قدمهایی را برداریم. البته در سایر امور نیز خدماتی که ارائه میشود مانند بیمههای درمانی، اقتصاد مقاومتی در آن دیده شده که نیمی از بودجه را خود ایثارگران پرداخت میکنند. موضوع خودرو، تسهیلات بانکی و آرم طرح ترافیکی از جمله مسائلی هستند که امیدواریم در آنها قدمهایی را در جهت اقتصاد مقاومتی برداریم.
اداره کل تسهیلات رفاهی در زمینه ترویج فرهنگ ایثار و شهادت چقدر موفق بوده است؟
در ارتباط با ترویج فرهنگ ایثار و شهادت به فرمایشات مقام معظم رهبری در دیدار با کارکنان بنیاد در سال 82 اشاره میکنم که در آن دیدار رییس بنیاد وقت اشاره کردند که این افراد خدمت گذاران خانواده معظم شهدا و ایثارگران هستند. حضرت آقا تعبیر زیبایی را در این خصوص به کار بردند و گفتند که این افراد خدمت گذار نیستند. خدمت گذار آن کسی است که در سازمان بهزیستی و کمیته امداد و دیگر سازمانهای مشابه خدماتی را به یک قشر نیازمند جامعه عرضه میکنند که این بهجای خودش ارزشمند است اما کارکنان بنیاد سپاسگزار هستند. یعنی یک عده برای انقلاب و نظام اسلامی و مردم و کشور جان و مال خود را به خطر انداختند، کارکنان بنیاد به عنوان نمایندگانی از ملت و نظام وظیفه سپاس از این ایثارگران را برعهده دارند لذا خدماتی که بنیاد به جامعه ایثارگری ارائه میدهند از باب لطف نبوده بلکه وظیفه است. بنابراین اگر ما بتوانیم این خدمات را بدون منت، درست و برحسب وظیفه به موقع، به جا و صحیح به ایثارگران ارائه بدهیم در ترویج فرهنگ ایثار و شهادت طبق همین فرمایشات مقام معظم رهبری بیشترین قدمها را برداشتیم.
به ریاست خودتان در هیئتمدیره صندوق قرضالحسنه شاهد اشاره کردید. در حال حاضر وضعیت این صندوق چگونه است و فکر میکنید چه برنامههایی باید در این زمینه اجرایی شود؟
از دیرباز بحث صندوق رفاهی به حوزه تسهیلات رفاهی ارتباط داشته و اکنون نیز همکاریهایی در این زمینه وجود دارد. اساساً بستر این صندوق از ابتدا در حوزه تسهیلات رفاهی بوده و اکنون صندوق شاهد به تمام افرادی که از بنیاد حقوق دریافت میکنند، وامهایی با کارمزد کمتر از نیم درصد پرداخت میکند و خوشبختانه با سازوکاری که طراحی شده، وام کمتر از 3 روز از زمان اعلام تقاضا اعطا میشود.
سقف این وامها چقدر است؟
سقف این وام متناسب با میزان سپرده متقاضی وام است. بدین صورت که ما نهایتاً تا 3 برابر سپرده در صندوق شاهد پرداخت میکنیم و اقساط آن سه ساله است. ما در این راستا و در جهت تسهیل شرایط نیز هیچگونه ضمانتی را برای وام لحاظ نکردیم تا متقاضیان دغدغهای نداشته باشند و وام تنها بر اساس فرمی که اجازه برداشت اقساط از حقوق ایشان را صادر میکند، واگذار میشود. اخیراً نیز با توجه به رایزنیهای صورت گرفته، صندوق قرضالحسنه شاهد در حال طی کردن مراحل نهایی برای اخذ مجوز رسمی از بانک مرکزی است و دستورالعمل و شرایطی مطابق با شرایط بانک مرکزی تدوین شده و بدین ترتیب سقفی که برای وام قرضالحسنه توسط بانک مرکزی در نظر گرفته، مبلغ 15 میلیون تومان است که با رعایت این سقف مشکلی برای پرداخت تسهیلات به ایثارگران حقوقبگیر بنیاد نخواهیم داشت.
انتهای پیام/