بازخوانی حماسه دلاورمردان همدانی در آزادسازی خرمشهر
تاریخ انتشار : شنبه ۴ خرداد ۱۳۹۸ ساعت ۱۰:۱۳
به گزارش ایثار همدان به نقل از روزنامه هگمتانه، عملیات پیروزمندانه "بیت المقدس" که منجر به آزادسازی خرمشهر گشت ضربه سنگینی بر پیکره دشمن وارد ساخت و تمام معادلات نظامی جهان را بر هم ریخت و رسانهها و کارشناسان نظامی را مبهوت و شگفتزده کرد. بی شک سوم خرداد یکی از پرافتخارترین روزهای تقویم دفاع مقدس است که هیچ گاه از حافظه جمعی این ملت پاک نخواهد شد.
رزمندگان سپاه، ارتش و بسیج استان همدان در قالب تیپ 27 محمد رسول الله در این عملیات شرکت داشتند. نیروهای استان همدان جز اولین نیروهایی بودند که در این عملیات حضور داشتند و باز هم خوش درخشیدند و حماسه آفریدند. فرمانده تیپ، حاج "احمد متوسلیان"، معاون آن، شهید "محمود شهبازی" فرمانده سپاه همدان و فرمانده پشتیبانی هم شهید "محمود نیکو منظر" بود. در پشتیبانی از جبهههای جنگ با توجه به اینکه همدان، نزدیکترین فاصله با جبهههای جنوب را داشت، نقش مهمی ایفا کرد به طوری که کمیته امداد همدان در منطقه دزفول، روزانه از 35 تا 40 هزار رزمنده پذیرایی میکرد.
نخستین اقدامات شناسایی در عملیات بیتالمقدس هم به وسیله رزمندگان همدانی انجامشد و در این کار، نقش شهیدان فریدون عیوضی، حسین کشوری دلاور، حاج اسماعیل شکری موحد و رضا ترکمان بسیار پررنگ است. خلبانان پایگاه شهید نوژه همدان نیز درقالب 2 گردان در این عملیات حضور داشتند و هواپیماهای این پایگاه در پایگاه دزفول مستقر بودند و 70 هزار بمب و راکد بر سر دشمن ریختند و نقش آفرینی کردند.
امیر سرتیپ محمد جوادی فرمانده وقت تیپ سه زرهی شهید قهرمان همدان در خصوص این عملیات میگوید: «به جرئت میگویم تیپ 3 زرهی همدان از یگانهای افتخارآفرین در طول 8 سال دفاع مقدس بود که موجودیت این تیپ در عملیات بیتالمقدس بسیار کارساز شد و اگر تیپ همدان در این عملیات بهموقع حرکت نمیکرد شاید حوادث ناگواری برای آزادسازی خرمشهر و دیگر یگانهای رزمی رخ میداد».
وی ادامه میدهد: «تیپ همدان ظرف مدت سه روز توانست با تعقیب دشمن خود را به مرز رسانده و پاسگاههای مرزی ساسان، خاتمی و طلاییه را آزاد کند. این تیپ وقتی روز 18 اردیبهشتماه خود را به مرز رساند توانسته بود بیش از نیمی از مساحت 5 هزار و 500 مترمربعی منطقه را آزاد کند».
سرهنگ سعید بادامی یکی دیگر از پیشکسوتان دفاع مقدس در سپاه نیز میگوید: «در عملیات بیت المقدس در کنار شهید حاج محمود شهبازی از ناحیه سپاه همدان در قالب تیپ27 محمد رسول الله(ص) حضور داشتم. به جهت ارتباط که شهید شهبازی با احمد متوسلیان از فرماندهان جنگ داشتند توانست عده ی کثیری از عناصر نخبه سپاه همدان مانند حیب مظاهری،حاج حسین همدانی و.... را که در جبهههای غرب در عملیات فتح المبین خوش درخشیده بودند را انتخاب کنند. نیروهای سپاه در این عملیات بسیار خوش درخشیدند و فتح الفتوح جنگ را رقم زدند».
سرهنگ سید علی مساواتی یادگار دفاع مقدس و مدیر امور تحقیقات و پژوهش اداره کل حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان همدان در کتاب "مسیر عشق" در خصوص نقش رزمندگان استان همدان در عملیات «بیت المقدس» چنین روایت میکند:
پس از پایان عملیات فتحالمبین، بلافاصله به یگانهای سپاه اعلام گردید که هرچه سریعتر و در مدت کوتاهی جهت انجام عملیات بیتالمقدس، مجدداً سازماندهی و اعلام آمادگی نمایند. تیپ حضرت رسول(ص) که سازمان آن را به خصوص در رده فرماندهان، اکثراً رزمندگان استان همدان تشکیل میدادند، در اجرای این دستور، از طرف مسؤولان یگان اعلام آمادگی گردید. نیروهای اطلاعات تیپ پس از انجام چند مرحله شناسایی در امتداد جاده اهواز- خرمشهر و غرب کارون و در حالی که این شناساییها روزها به طول میانجامید، با نفوذ به مواضع دشمن به خوبی توانستند تمامی مقرها و خطوط دشمن را در جلو و عقب شناسایی نمایند. در طرح عملیات، تیپ حضرت رسول(ص) در سه مرحله مقرر گردید که در این عملیات شرکت نماید که به ترتیب به توضیح آنها میپردازیم:
در مرحله اول رزمندگان در مورخه 9/2/1361 ساعت 14 توسط قایق از عرض کارون گذشته و پس از اختفا در زیر درختان ساحل دشمن، شبانه حرکت خود را به سمت مواضع دشمن که در 3 کیلومتری ساحل غربی کارون قرار داشت، شروع کردند و با گذشتن از تمامی مواضع پیاده، زرهی و توپخانه دشمن که در خواب غفلت به سر میبردند، بدون درگیری عبور کرده و سپس در ساعت 30 دقیقه بامداد مورخه 10/2/1361 در تمامی راهکارها، از پشت دشمن حمله رعدآسای خود را آغاز نمودند.
رزمندگان یگان ضمن نگهداری سرپل مهم به دست آمده، پیشروی خود را به سمت جاده (سهراهی حسینیه) ادامه دادند. جاده اهواز- خرمشهر از نظر استراتژیکی به دلیل مرتفع بودن و اشراف بر منطقه، یک عارضه مهم محسوب شده و لذا دشمن در جهت حفظ جاده مقاومت شدیدی مینمود و از سپیدهدم اقدام به پاتکهای متعدد و اجرای آتش سنگین کرد. حجم آتش دشمن به حدی رسید که جاده برای لحظهای از گلولههای توپخانه و ادوات و بمباران هوایی دشمن در امان نبود، با این وجود رزمندگان تیپ با اقتدار 48 ساعت در مقابل این پاتکها مقاومت کردند.
پایداری رزمندگان یگان منجر گردید که یگانهای مجاور (تیپ ولیعصر(عج) و امام حسین(ع)) به خوبی الحاق نموده و جاده تثبیت گردد.
مورخه 16/2/1361 مرحله دوم عملیات به وقوع پیوست و در این راستا تیپ حضرت رسول(ص) در امتداد محور مرحله اول (سهراهی حسینیه)، پیشروی خود را به سمت نوار مرزی شروع کرده و با شکسته شدن خطوط پدافندی دشمن، خود را به مرز رسانیدند و با تثبیت مواضع جدید در برابر پاتکهای متعدد و آتش دیوانهوار دشمن پایداری نمودند و این مرحله منجر گردید که شهرهای خرمشهر و بصره به خطر بیفتند و دشمن که وضع را بدین گونه میدید، اجباراً بعضی مناطق را تخلیه و تمامی یگانها و تجهیزات حاضر در منطقه را بر روی جاده شلمچه مستقر نماید.
مرحله سوم عملیات در مورخه 19/2/1361 جهت آزادی خرمشهر آغاز شد و رزمندگان تیپ حضرت رسول(ص) از نوار مرزی به سمت جنوب منطقه، به طرف جاده شلمچه حمله بردند. سرانجام در مورخه 3/3/1361 پس از 24 روز تلاش مستمر و مقاومت جانانه رزمندگان اسلام، خرمشهر آزاد شد. در روز دوم خرداد و در آستانه ورود رزمندگان تیپ 27 به شهر خرمشهر فرمانده دلاور سپاه همدان سردار شهید حاج محمود شهبازی در مجاور پل نو به شهادت رسید.
*رشادتهای تیپ سوم زرهی شهید قهرمان ستودنی است
لازم به ذکر است که رزمندگان تیپ سوم زرهی شهید قهرمان نیز در این عملیات با رشادتی مثالزدنی در جبهه شمالی از رودخانه کرخه نور عبور کرده و دشمن را متحمل تلفاتی سنگین نمودند. در این مرحله محمد فتحی پاکرو یکی از فرماندهان گردان این یگان به شهادت رسید. در مراحل بعدی نیز رزمندگان این یگان توانستند با عقب راندن دشمن، در محور جوقیر، خود را به مرز کوشک رسانده و به تعبیری دهها کیلومترمربع از خاک مقدس کشور را آزاد نمایند.
ناصر عارف مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان همدان نیز در گفتوگویی بیان کرد: 72 تن از جوانان استان همدان در عملیات آزادسازی خرمشهر به شهادت رسیدند، 10 نفر به ارسارت رفته و 115 نفر نیز جانباز شدند.
انتهای پیام/