روز مبارزه با سلاح های شیمیایی و میکروبی
تاریخ انتشار : دوشنبه ۳ تير ۱۳۹۸ ساعت ۱۴:۲۴
دکتر عبداله ارژندی؛ اداره کل روابط عمومی و اطلاع رسانی بنیاد
یکی از مظاهر رفتار غیرانسانی و وحشیانه دنیای استکباری در جنگ تحمیلی هشت ساله علیه ایران، استفاده رژیم بعثی مورد حمایت آنها از جنگ افزارهای شیمیایی و میکروبی برعلیه رزمندگان دفاع مقدس و صد البته فجیعتر از آن برعلیه مردم بیدفاع شامل کودکان، زنان و مردان شهر و روستاهای این سرزمین است. استفاده از سلاحهای شیمیایی در جبهههای جنگ و بمباران شیمیایی خانه و زندگی مردمان بیگناه و بیدفاع سردشت یكی از جنبههای اقدامات غیرانسانی است که از سوی دشمن بعثی و جهان مدعی دفاع از حقوق بشر رخ داد.
جنگ تحمیلی هشت ساله علیه ایران از ابعاد مختلفی قابل بررسی و تحلیل است اما آنچه بررسی و تحلیل این جنگ و مقاومت ایثارگرانه مردم سلحشور ایران را در برابر برپا دارندگان آن خاص مینماید و عظمت مقاومت و پیروزی در آن را برجسته می کند، حضور و حمایت تمامقد قدرتهای استکباری از رژیم بعثی عراق با وسیعترین و پیشرفتهترین تجهیزات جنگی برای مقابله با جمهوری اسلامی ایران است.
دشمن بعثی عراق به رغم پشتوانه عظیم حامیانش و برخورداری از تجهیزات و امکانات جنگی وسیع، آنگاه که در میدان نبرد در مقابل دلاورمردیهای برآمده از روحیه ایثار و شهادتطلبی رزمندگان اسلام الهام یافته از فرهنگ ایثار و شهادت ناکام ماند بیرحمانه مردم بیدفاع شهر و روستاها را هدف بمبارانهای خود قرار داد. از زمستان 1362 حملات شیمیایی گسترده عراق علیه ایران آغاز شد و طی مدت 5 سال حملات متعددی علیه مناطق نظامی و مسکونی انجام داد که حمله به سردشت در سال 1366 یکی از سهمگینترین آنان بود. واقعه سردشت و سردشتهای ایران زمین و مقاومت و شهادت مردمان دلیر و مظلوم آنها دلیل بر ناتوانی دشمنان متجاوز در تقابل با رزمندگان دلیر در جبهههای نبرد و بهای ایستادگی نظام مقدس جمهوری اسلامی در مقابل مطامع نظام استکباری بوده است.
هشتم تیرماه سال 1366 یادآور یکی از تلخترین روزهای تاریخ برای مردم ایران و بشریت و نماد مظلومیت مردم بیدفاع سردشت و رفتار متوحشانه و غیرانسانی دنیای مدعی دفاع از حقوق بشر است. نامگذاری این روز به نام روز مبارزه با سلاحهای شیمیایی و میکروبی، به خاطر حملات شیمیایی جنگنده بمب افکنهای رژیم بعثی عراق به شهر سردشت در غرب ایران است که در اثر این جنایت بزرگ دهها نفر بلافاصله شهید و هزاران نفر مجروح و مصدوم شدند و اکنون نیز از عوارض شدید ریوی، چشمی و پوستی رنج می برند.
روز مبارزه با سلاحهای شیمیایی و میکروبی یادآور هزاران شهید و قربانی شدن بیش از 63000 نفر به صورت مجروح و مصدوم و جانباز در حملات دشمن با سلاحهای شیمیایی در جبهههای نبرد و نقاط مسکونی است که به تعداد 387 بار طی جنگ عراق علیه ایران انجام گرفت. ثبت و یادآوری این روز و روزها در تاریخ، مجالی را برای تامل و تعمق بشریت فراهم نموده و فرصتی است برای به خاطر داشتن رنجهای تمامی قربانیان سلاحهای شیمیایی مرگبار چه در سردشت و حلبچه و چه در جبهههای نبرد تا نگاهها و افکار را متوجه آن کرده و اقدامات لازم را برای ممانعت و مقابله با آن تهییج و بسیج نماید و مرهمی برای کاهش آلام قربانیان، بازماندگان آنان و وجدانهای بیدار تاریخ باشد.
عمق و گستره فاجعه سردشت به حدی بود که نخستین شهر قربانی حملات جنگ افزارهای شیمیایی در جهان پس از بمباران هستهای هیروشیما نامیده شد. به گفته برخی از محققان، فاجعه سردشت حتی وخیمتر از بمباران شیمیایی حلبچه که بعد از آن اتفاق افتاد، بوده است چراکه در سردشت از گاز اعصاب و خردل و در حلبچه از گاز سیانور استفاده شد. گاز خردل از نوع گازهایی است که همواره در محیط و بدن مصدوم باقی میماند و تاکنون نیز هیچگونه راه درمانی برای آن کشف نشده است. در حلبچه هر چند تعداد تلفات زیاد بود ولی آثار گاز آنی بوده و در بدن باقی نمیماند، در حالی که وضعیت مصدومان سردشت به قدری عمیق بوده است که با گذشت سالها از این حادثه آسیب دیدگان همچنان از عوارض شیمیایی رنج میبرند.
واقعه سردشت و حملات با سلاحهای مرگبار شیمیایی طی جنگ هشت ساله که بیش از هزاران قربانی از خود به جای گذاشت، نماد مظلومیت جمهوری اسلامی ایران و از آشکارترین مصادیق ظلم و ستم و برخورد سیاسی و غیر انسانی قدرتهای استکباری با مقوله حقوق بشر است. نامگذاری سالروز حمله شیمیایی به این شهر به عنوان روز مبارزه با سلاحهای شیمیایی و میکروبی فرصت مناسبی برای یادآوری این واقعیات مهم و نیز تبیین تلاشهای انسان دوستانه و صادقانه ایران برای مقابله موثر با سلاحهای شیمیایی و کشتار جمعی است.